Okul röntgencisi gelişmiş Adli Bilişim teknikleri ile yakalandı

İngiltere’de daha önce iki ayrı çocuk tacizcisini yakalamak için kullanılan yöntem bu defa bir okul röntgencisinin adalet önüne çıkmasını sağladı. Bu yöntemle inceleme sırasında kurtarılan fotoğrafların hangi kameradan çekilebildiği tespit edilebiliyor, yöntem ayrıca video görüntülerine de uygulanabiliyor.

Ekim 2014’de, İngiltere’nin Surrey bölgesindeki bir okulda çalışan kadın tuvalette boruların arasına gizlenmiş bir kamera tespit etmiş, olay polise intikal ettikten sonra kamera görüntülerine yakalanan herkesle konuşulmuş fakat soruşturmada herhangi bir delil veya şüpheliye rastlanmamıştı.

Şubat 2015’de tuvaleti kullanan bir adamdan şüphelenen polis, evi için arama emri çıkartmış ve evdeki bir cep telefonu ve hafıza kartını incelemeye almıştı. Silinmiş dosyaları kurtaran İngiliz Adli Bilişim uzmanları, dosyalar arasında yatak odasında elbise değiştiren başka bir kadının video görüntüsünden çıkartılmış bir dizi fotoğrafına rastladı. Fotoğrafların çözünürlük ve renk yoğunluğunu inceleyen uzmanlar, görüntüleri okul tuvaletlerinde bulunan gizli kamera görüntülerine benzetse de bunu destekleyecek bir delil hala yoktu.

Bu noktada polis, New York Binghamton Üniversitesi’nde “Sensor Noise” adı verilen fotoğraf inceleme tekniği konusunda uzmanlaşmış Prof. Jessica Fridrich ile bağlantıya geçti. Bu teknik ile dijital fotoğraf makinesinin, fotoğrafı kayıt anında sensördeki elektrik akımının fotoğraf üzerinde bıraktığı izi incelenerek fotoğrafın aynı kamera ile çekilip çekilmediğini tespiti yapılabiliyor. 10 milyonda bir hata payıyla inceleme yapılabilen teknik sonucunda tuvalet ve yatak odasında çekilen fotoğrafların aynı kameradan çekildiği anlaşıldı. İngiliz Warwick Universitesi’nden Prof. Chang-Tsun Li de aynı sonuçlara sonuçlara ulaşınca şüpheli hakim önüne çıkarılarak 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Konu hakkında açıklama yapan Dedektif Ben Andreas, bu teknik olmasaydı suçunu reddeden bu adam asla cezalandırılmayacak, delil yetersizliğinden serbest kalacağını belirtirken henüz çok az bilinen bu tekniğin birçok taciz, şantaj ve tecavüz davasında da kullanılabileceğini ifade etti.