Üsküdar Üniversitesi’nde Adli Bilişim ve Dijital Deliller dersi

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü bünyesinde bu yıl açılan Adli Bilimler Yüksek Lisans Programı’nın büyük ilgi görmesi bekleniyor. Adli Bilişim ve Dijital Deliller dersi de programın bir parçası olarak duyuruldu.

Adli bilimler alanında yeni uzmanların yetiştirileceği programa; tıp, biyoloji, hukuk, psikoloji, gazetecilik ve makine mühendisliği gibi farklı branşlardan lisans eğitimini tamamlamış olanlar başvurabilecek.

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü bünyesinde bu yıl ilk kez öğrenci alacak Adli Bilimler Yüksek Lisans Programı’na, üniversitelerin farklı bölümlerinden lisans eğitimini tamamlayanlar başvurabilecek.

Programa, üniversitelerin biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, sağlık bilimleri, tıp, eczacılık, veterinerlik, matematik, fizik, kimya, eczacılık, psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmet, gazetecilik, hemşirelik, malzeme mühendisliği, kimya mühendisliği, makina mühendisliği, hukuk, kamu yönetimi gibi birbirinden farklı branşlardan öğrenci alınacak.

Tezli ve tezsiz olmak üzere iki tip yüksek lisans eğitiminin yapılacağı programda; Adli Kimya, Adli Toksikoloji, Adli Moleküler Biyoloji, Adli Genetik, Olay Yeri ve Kriminalistik, Adli Bilişim ve Dijital Deliller, Adli Psikoloji ve Davranış Delilleri, Suç Önleme ve Suç Analizi gibi alt branşlar olacak.

Programlar mesleğe uygun şekillendirilebilecek

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Sevil Atasoy, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nde yıllar önce başlattığı yüksek lisans ve doktora programını 30 yıl sonra Üsküdar Üniversitesi’nde de hayata geçirmiş olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi. Adli Bilimler’in temel interdisipliner bir ana bilim dalı olduğunu belirten Atasoy, yeni programla ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu ana bilim dalının altında farklı programlar yürüteceğiz. Bu programlar, başvuran öğrencilerin mesleklerine göre şekillendirilen programlar olacak. Öğrencilerin mezun olduğu lisans dalına göre tabii ki dersler zorunlu dersler ve seçimli dersler olarak şekillendirilecek. Bu programlardan mezun olacak öğrencilerin diplomalarında da branşlaştığı alanlara göre örneğin ‘Adli Psikoloji alanında Adli Bilimler Yüksek Lisansı’ yazacak.”

Mahkemeler çok daha iyi bilirkişi raporlarına ulaşabilecekler

Prof.Dr. Sevil Atasoy, Adli Bilimler Yüksek Lisans Programı’a farklı bölümlerden mezun olanları kabul etmelerindeki amaçlarını ise şöyle anlattı:

“Adli bilimlerin varlık nedeni toplumda adaletin tecellisinde çalışacak olanları bilgilendirmek ve buna paralel olarak bir hak arama bilincini toplumda geliştirmektir. Böylece hem bu eğitimi alanlar sayesinde mahkemeler çok daha iyi bilirkişi raporlarına ulaşabilecekler hem de toplumu geniş çaplı bilgilendirecekler. Örneğin bu eğitimi alan bir gazetecilik mezunu, adliye muhabiri olduğunda haberini çok daha sağlıklı verilerle ve hatasız yapacak. Suç önleme konusunda çalışan bir aile danışmanı da suçun nedenlerini, insanların neden suç işlediğini ve kimlerin suç işleyebileceğini ve bunun nasıl önlenebileceğini teorisini de bilerek sahaya çıkacak. Bizim için bu açıdan çok önemli. Olay Yeri İnceleme ve Kriminalistlik dediğimiz önemli bir bölümü var ki çok daha spesifik ve çok daha profesyonellere yönelik bir alan. Herkes olay yeri inceleme yapamaz ve herkes de bu bilgilere sahip olmayabilir ve ihtiyaç da olmayabilir. Ama en azından bunu yapacak olanların çok güncel, çok çağdaş bilgiyle donatılmasını ve bu alanda kullanılacak malzeme ve araç gerecin neler olduğu hakkında çok daha günümüz Batı dünyasının gelişmelerinden haberdar olarak da mezun olmalarını sağlayacaklar.”

Prof.Dr. Sevil Atasoy, programın eğitim kadrosu hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Güçlü bir eğitim kadromuz var. Hem Üsküdar Üniversitesi’nin öğretim üyeleri hem de üniversite dışından duayen isimler eğitim verecek. Eğitim kadromuzda ‘Olay Yeri İnceleme’de çalışmış olan çok deneyimli polisler de var, genetik laboratuvarında DNA analizleri yaparak ömrünü geçirmiş olanlar da.”