Tuncay Beşikçi, 1977, İstanbul
Londra Middlesex Üniversitesi, Mühendislik ve Bilgi Bilimleri Fakültesi, Adli Bilişim Mühendisliği bölümünden 1. Sınıf Onur Derecesi ile bölüm birincisi olarak mezun olmuştur, halen Stockholm Üniversitesi’nde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Geliştirilmesi bölümünde yüksek lisansına devam etmektedir.
Adli Bilişim, Bilgi Güvenliği, Olay Yeri İncelemesi, Zararlı Yazılım Analizi, Veri Sahteciliği ve Hırsızlığı, Sızma Testleri, Bilişim Suçları, Siber Savunma, Veri ve Şifre Kurtarma, İşletim Sistemleri, Mobil Cihazlar ve İnternet Adli İncelemesi gibi konularda; aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Polis Kriminal Büro, Adli Tıp Kurumu ve Jandarma Kriminal Büro gibi kamu ve özel sektörden birçok kuruluşa eğitmenlik ve danışmanlık hizmetleri sunmuştur.
2012 yılı öncesinde Birleşik Krallık’da 10 yıl süre ile bilişimin; veritabanları, programlama, bilgisayar ve ağ güvenliği gibi çeşitli alanlarında çalışmış, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nde (Royal High Court of Justice) bilirkişilik yapmış ve Londra Polis Teşkilatı’nın Elektronik Suçlar Bölümü’nde (London Metropolitan Police e-Crime Unit) yaptığı incelemelerle çok sayıda adli davanın çözümlenmesine katkı sağlamıştır.
2013 ve 2017 yılları arasında İstanbul Adliyesi Hukuk ve Ceza Mahkemeleri’nde Adli Bilişim, Bilişim, İnternet ve Sahtecilik Suçları gibi konularda kayıtlı Adli Bilirkişidir. Bu kapsamda özellikle dijital delillerin davaların seyrini belirlediği, kamuoyunda Balyoz, Poyrazköy, Atabeyler, OdaTV, 28 Şubat, Askeri Casusluk ve FETÖ/PDY adları ile bilinen davalarda mahkeme tarafından görevlendirilerek bilirkişilik yapmış ve bilimsel uzman mütalaaları hazırlamıştır.
27 Aralık 2017 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açıklanan ve kamuoyunda ‘Morbeyin Kumpası’ olarak bilinen FETÖ tuzağının ortaya çıkarılmasında Savcılık ve devlet bünyesinde oluşturulan teknik ekiple birlikte çalışmış, tuzağın arkasındaki FETÖ ilişkili şahısları tespit etmiş, Namaz/Kıble cep telefonun uygulamalarının kullanıcıları iradeleri dışında ByLock sunucusuna yönlendirdiğini bilimsel olarak kanıtlamış ve tuzağa düşüp yargılanmakta olan en az 11,480 kişinin tahliye olmasına büyük katkı sağlamıştır.
BCS (British Computer Society), ACFE (Association of Certified Fraud Examiners), INETA (International .Net Association), (ISC) 2 (International Information Systems Security Certification Consortium, Inc.) ve Adli Bilişim Derneği üyesidir. Raporun yazıldığı tarihte dünya genelinde 49 kişinin sahip olduğu, tüm Avrupa Birliği ülkelerince kabul edilen, Adli Bilişim ve Siber Güvenlik alanlarında en üst düzey sertifikalardan biri olan CCFP-EU (Certified Cyber Forensic Professional – European Union) ünvanlı Türkiye’deki ilk ve tek kişi olması haricinde Accessdata, Guidance Software, Microsoft, Ec-Council, Ace Laboratory ve Cisco gibi firmalardan bilişimin çeşitli alanlarında çok sayıda sertifika sahibidir. İyi derecede İngilizce bilmektedir.
Bilirkişi olarak görevlendirildiği davalardan bazıları şöyledir:
▪ 2014/128199, FETÖ/PDY iltisaklı Poyrazköy Kumpası Davası
▪ 2015/48932, Oslo Görüşmelerinin Sızdırılması
▪ 2015/91043 DHKP/C mensubu kişide Başbakan Erdoğan’ın ev krokisinin bulunması
▪ 2012/653, FETÖ/PDY Telekom yapılanması
▪ 2015/20679, FETÖ/PDY iltisaklı usulsüz telefon dinlemeleri
▪ 2014/124746, Fethullah Gülen’i araştıran gazeteci Haydar Meriç cinayeti
▪ 2017/148, Cumhuriyet Gazetesi Davası
Görevlendirildiği uluslararası davalardan bazıları:
▪ USA – 4D2022-0615, Tatlici v Tatlici (2023) – District Court of Appeal of Florida, Fourth District
▪ UK – R v Paul Davies (2013) – Pub murder of M. O’Reilly (Analysis of call data)
▪ UK – R v Wayne COUZENS (2021) – Murder of Sarah Everard (Analysis of Mobile Data and DDR records)
▪ Ukraine – 2020 Ukravtodor v EBRD and the European Investment Bank