Kripto paralarda yeni vurgun vakası: Bulut Madenciliği

Türkiye, kripto para piyasalarında kullanıcı sayısı açısından Avrupa’da birinci, dünya genelinde de dördüncü sırada yer alıyor, yaklaşık 15 milyon kişi bu piyasalarda işlem yapmış durumda. Oturduğu yerden parayı bulma, bir koyup yüz alma ve kısa yoldan zengin olma hayalleriyle bu piyasalara dikkatsiz ve bilinçsizce girenler dolandırıcıların en kolay hedefleri arasında yer alıyor. Yöntemler, oyunlar, tezgahlar değişiyor fakat gözleri zengin olma hayalleriyle kör olmuş naif insanımızın kaderi değişmiyor. Bugün, kripto para dünyasında gerçekleşen yeni bir dolandırıcılık yöntemi ve halen aktif durumda olan bir çetenin hikayesini yazdım. 

TEZGAH KURULUYOR

Bir telefon konuşması ile profesörlerin, savcıların hatta başbakanların dolandırılabildiği bir ülkede, zaten ekonomik sorunlarla boğuşan sıradan vatandaşları dolandırmak ne kadar zor olabilirdi ki? Kısa zamanda büyük kazanç vaadi, yakalanmadan para toplanabilecek bir sistem, görenleri cezbedecek bir kurgu ve gösterişli reklamlar. Göz boyama sanatı, tıpkı Kastelli’nin tam sayfa gazete reklamları, Fadıl’ın futbol kulübü veya Thodex’in Porsche’a binen mankenleri gibi. Peki, sıfır riskle, Avrupa’nın en büyük madencilik sisteminde, yatırdığınız paranın her ay 4’te 1’ini kazanmaya ne dersiniz?

BULUT MADENCİLİĞİ

Kripto para madenciliği işlemi, blok zincirine yeni bloklar eklemek için çeşitli şifreleme yöntemini çözmekten geçiyor. Blok zinciri oluşturma konusuna teşvik etmek için ise madenciler kripto para ile ödüllendiriliyor. Yalnız, madencilik işi pahalı bilgisayar ve grafik kartları yatırımı gerektiriyor, yüksek elektrik faturaları ve gürültüsü de cabası. Bu sistemleri binlerce grafik kartı ile çok büyük ölçeklerde kuran şirketler de bulunuyor. Kullanıcıların pahalı madencilik sistemlerini kendilerinin kurması yerine, gereken donanımı endüstriyel ölçekte madencilik yapan bu şirketlerden birinden kiralama hizmetine bulut madenciliği deniyor. Özetle, başka bir şirketin bilgi işlem gücünü kiralanıyor. Tosuncuğun Çiftlik Bank’dan önceki projesi gibi, O da madencilikten kazandığı parayla Çiftlik Bank’ı kurmuştu.

İNGİLİZ OYUNCAKÇI

Avrupa’nın en büyük madencilik sisteminin arkasında bir şirket olmazsa olmazdı. Elbette şirket yurtdışında olmalı ve dolandırıcıların adına olmamalıydı. En iyisi, bir yabancı adına kurulu, ismi uygun, fakat aktif olmayan, mesela İnternet sayfası bulunmayan bir şirket bulmaktı. Kim araştıracaktı ki! Aranan şirket İngiltere Manchester’da bulunmuştu. Zaten İngililtere’de şirket kuruluş bilgi ve belgeleri halka açıktı, tezgaha bu bilgileri dahil etmek zor olmayacaktı. 22 Aralık 2020’de kurulmuş şirketin adı “MINEX GROUP LTD”, tek sahibi ve yegane çalışanı ise Ismail Hassan adında 1990 doğumlu bir İngiliz vatandaşıydı, telefonu yoktu, ulaşılamazdı. Şirketin adresi de bir sanal ofis adresiydi, keza “132-134, Great Ancoats Street” adresinde 815 farklı şirket daha kuruluydu. Şirket bildiğiniz oyuncak toptancısıydı, kapanmış bir sitesi ve ilgi görmeyen bir Facebook sayfası vardı, planlanan tezgaha göre biçilmiş kaftandı. Artık şirket bulunduğuna göre sistemin adı da konmuş oluyordu, MinexPartners.

İsim belli olduktan sonra minexpartner.com alan adı 1 Ağustos 2021’de tescil edilmişdi. Tescil bilgileri tabiki gizli ve sunucu A.B.D.’de idi. İnternet sitesi, 200 dolara satın alınan hazır bir tema ile amaca uygun şekilde düzenlenerek bir ay içerisinde aktif hale getirilecekti. Paravan şirket 2020’de açılmış olmasına rağmen sitede 2018 yılından beri madencilik işinde oldukları ve geçen yıl 26 milyon yatırıma karşılık üyelerine 4.1 milyon dolar ödedikleri yazılmıştı.
İnternet sitesi gayet şık ve profesyonelce hazırlanmış, ana sayfaya İnternetten kolayca bulunabilen şirket kuruluş belgesi konmuştu. Siteye göre videolarda gösterilen devasa madencilik merkezi İsviçre’nin Zürih kentindeki “Grabenring 12, Allschwil” adresindeydi. Nasılsa hiç kimsenin Google haritalarından tesise bakmak aklına gelmeyecek, adreste sıradan insanların yaşadığı bir apartman bloğu görmeyecekti. Tanıtım videosu da bir harikaydı, izleyenlerin bütün mal varlığını İsviçre’deki bu madencilik tesislere yatırası gelecekti. Tanıtım videolarından birisi Türkçe olmak üzere 5 tane daha montajlanıp şirketin sözde resmi Youtube kanalına yüklendi. Halbuki bu videolar, farklı bir tesiste çekilen, iStock adlı siteden satın alınmış birkaç parça video ve yazıları insan sesi doğallığında seslendiren teknolojinin montajlanmasından ibaretti.
ŞİMDİ REKLAMLAR
Tezgah hazırlandıktan sonra sosyal medyada yoğun bir reklam kampanyasına girişilecekti. Yine profesyonelce hazırlanmış Instagram sayfalarına parayla takipçi satın alınmış, paylaşımların altına gerçek gibi görünen sahte hesaplarca onlarca yorum yazılmıştı. Keza, Youtube videoları altındaki sahte yorumlar da bir harikaydı, üyeler çok kazanıyordu. Hatta bir yorumda sistemin 2018 yılından beri kullandığı, çok güvenilir olduğu, çok para kazandırdığı bile yazıyordu, daha ne olsundu.. Böyle giderse ana para bir yılda 15’e katlanacatı. Instagram reklamlarını, Facebook, SMS’ler, e-posta’lar, Twitter reklamları ve Telegram kanalları takip edecekti. Dahası, Youtube’da farklı kanallara yayın yapan kripto fenomenlerine para karşılığı videolar hazırlatıldı, sistemin ne kadar güvenli olduğu, nasıl kazandırdığı detayları ile anlatıldı. Fakat tüm bunlar yetmiyor olacaktı ki Şubat 2022’de bir çeşit “kurumsallaşma” kararı alındı.
KURUMSALLAŞMA
Kurumsallaşmanın ilk adımı Türkiye’deki büyük şirketlerin hemen hepsinin yer aldığı ŞikayetVar.com sitesine kurumsal üye olmaktı. Burada kendi yazdıkları şikayetler yine kendilerince çözülmüş gibi gösterilecekti. Ayrıca basında çıkmayan kurumsal şirket olamazdı. Sabah, NTV, Ekonomist, Capital gibi basın kuruluşlarının sitelerine haber görünümlü reklam yaptırıldı. Bu haberler/reklamlar irili ufaklı birçok haber sitesine de yayıldı. NTV gibi bazıları ise haberin altına “Bu bir reklamdır” yazmayıp ekmeğe yağ sürecekti. Hatta yine NTV’deki habere göre, aslında Manchester’da oyuncak satmaya çalışan şirket genel müdürü İsmail Hassan, Türkiye’nin Çin, ABD ve İngiltere dışında dijital madencilik sektöründe ilk 3 arasında yer aldığına dikkat çekerek, artan talep nedeniyle konunun birçok kurs ve üniversitede ders olarak görülmeye başladığını söyleyecekti. Kendisinin basına demeç verdiğinden haberi var mıydı acaba?
BU İLK TEZGAHLARI DEĞİL, YENİLERİ YOLDA
Konuyu araştırırken aynı kişilerce tezgahlanmış, aynı sunuculardan farklı isimlerle yayın yapan benzer dolandırılıcık vakaları ile de karşılaştım. Bu sitelerden bazıları kapanmış, bazıları halen aktif, bazıları da yeni kurbanlar için hazırlanmış fakat henüz reklamlarına başlanmamış. Bu sitelerden, bulut madenciliği tezgahının yanında kendi ürettikleri kripto paraları “staking” adı altında para toplayıp bir nevi faiz vaat edenler de var. Şu ana kadar tespit edebildiğim siteler: bitarche.com, sidexen.io, bitbrainsoft.com, miningexper.org, bitsamo.com, relaunchs.link, xpixcoin.com, lavigox.com ve bitblum.com. Sitelerin arkasında bu tezgaha benzer şekilde İngiltere ve A.B.D’deki şirketler görünüyordu. Gerçek şirket sahiplerinin ikisi ile iletişime geçebildim, birisi cevap vermeden beni engellerken diğerinin yazdığı cevaplar tezgahtan haberdar olduğunu gösteriyordu. Acaba bu tezgahın uluslararası ayakları da var mıydı?
DOLANDIRICILIKTA YENİ YÖNTEMLER
Konuyu araştırdıkça dolandırıcıların nasıl eşi görülmemiş yöntemlere başvurdukları da yavaş yavaş ortaya çıkıyordu. O kadar ileri gitmişler ki, örneğin bitblum.com adı altında tezgahladıkları sitenin arkasında, aslında hiç var olmamış “BITBLUM CRYPTO LIMITED” adlı firma görünüyor ve firmanın Photosop’ta düzenlenen sahte kuruluş belgesi sitenin ana sayfasında yer alıyordu. Dahası, firmayı doğrulatmak için yönlendirdikleri link, A.B.D.’de resmi şirket kayıtlarını tutan IRS’in sitesi irs.gov adresine değil, yine kendileri tarafından tezgahlanan ve kendi sunucularından yayında olan resmi sitenin klonlanmış hali cryptoirs.org adresine yönlendiriliyordu, bu bağlantıya tıklayan ziyaretçiler şirketin gerçekten A.B.D.’de kayıtlı olduğunu zannediyordu. Bitarche.com tezgahında ise daha da ileri gidilmişti, parasını çekemeyen mağdurlardan üstüne “vergi” adı altında para isteniyor, Birleşik Krallık kanunlarına tabiyiz kural böyle deniliyor, ayrıca yeni tezgahlarının reklamları yaptılıyor, çok büyük paralar vaadediliyordu. “Ücretsiz VIP Metaverse Projeleri” isimli Telegram kanalında ise sisteme üye olanlardan daha fazla para talep ediliyordu. 
Yaklaşık 6 ay boyunca çeşitli isimler altında devam eden bu dolandırıcılık serisinin, yüzlerce mağdura, yapılan tüm resmi şikayet ve suç duyurularına rağmen dolandırıcıların yakalanamamış olması Türkiye için yeni bir durum değildi. Ancak araştırıken dikkatimi çeken bir başka bulgu; tezgahı ilk farkeden, en azından şirketin 2018’de kurulmadığını ve Şikayetvar.com sitesindeki sahte paylaşımları fark ederek bunları kendi bloğu kriptoadam.com sitesinde 4 ve 7 Şubat 2022 tarihlerinde iki kez yazan kişinin yazdıklarını çok kısa bir süre sonra silmesi oldu. Artık, para karşılığı mı kaldırdı, tehdit mi edildi bilemiyorum.
154 MİLYON DOLARLIK İKİ CÜZDAN
Araştırmamın son adımı dolandırıcıların toplandığı paranın miktarı ve takibi idi. Ulaşabildiğim mağdurların çoğunun bana bilgi vermek istemeyişini anlayışla karşılamsam da 9 mağdurdan bilgi toplayabildim. Bu mağdurlar sisteme 100 ile 7,000 dolar arası para yatırmışlardı, her tezgahta olduğu gibi başlarda paranın küçük bir bölümünü alabilmişler fakat ödemelerin devamı gelmemişti. Mağdurlardan elde ettiğim dolandırıcılara ait blok zincir cüzdan adreslerini takip ettim. (Teknolojisi gereği blok zincirlerde cüzdan sahiplerinin kimlikleri belli olmasa dahi tüm işlem ve transferler takip edilebiliyor ve değiştirilemiyor). Uzun süren takibim sonucunda vardığım son durak, Çin menşeli, Japonya’da kurulu Şeyseller lisanslı Kukoin borsasındaki iki cüzdanı gösteriyordu. Yazıyı yazdığım tarihte bu cüzdanların birinde 75 diğerinde 79 milyon dolar değerinde kripto para bulunuyordu. Bu miktarın ne kadarının dolandırıcılıktan, ne kadarının gerçek madencilik veya borsa işlemlerinden geldiğini veya transferler arasında kimler arasında el değiştirdiğini ise çok vakit alacağından tespit edemedim. Site kapatıldığında dolandırıcılar, mağdurların sadece paralarını değil, parayı çekebilmek için sisteme yükledikleri kimlik kartlarının kopyaları ve diğer kişisel bilgilerini de ele geçirmiş oldular.  
ŞİMDİ NE OLACAK?
Öncelikle bu olay bir kez daha, İnternette görüp duyduğunuz her paylaşıma, videoya, belgeye veya yoruma inanmamanız ve gerçek olamayacak kadar iyi vaatlere kanmamanız gerektiğini göstermiştir. Mağdurlar paralarını kurtabilecek mi, dolandırıcılar yakalanabilecek mi bilemiyorum. Eleştirel twit atanları şafak operasyonu ile ele geçirmeyi başarabilen Emniyet güçlerimiz, eminim bu kadar açık bilgi ve belgeden sonra dolandırıcıları kısa zamanda yakalayacak, en azından mağdurlara ait paranın bir kısmını kurtarabilecek ve bu sayede gelecekte yaşanacak olası mağduriyetleri önleyebilecektir.
Dolandırıcılar Sabah Gazetesi’ne ücreti karşılığı reklam verebiliyor veya şikayetvar.com sitesinde kurumsal hesap açtırabiliyorlarsa elbet bu işlemleri yapan bir isim, fatura, parayı gönderen bir hesap numarası kolayca bulunup dolandırıcılar enselenebilir. 
Bilemedim, belki de dolandırıcıların siyasi bir bağlantısı vardır, kaçıp gitmelerine izin verilir.