Silinmiş Whatsapp yazışmaları kurtarılabilir mi?

Silinen Whatsapp yazışmaları kurtarılabilir mi? Nasıl?

Türkiye’de 2019 yılı sonu rakamları ile 33 milyon adet cep telefonu satıldı ve her kullanıcı gününün ortalama 3 saatini sosyal medyada geçiriyor. 50 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen kullanıcı sayısı ile Whatsapp, Facebook ve Youtube ile birlikte en popüler üç platformdan biri.

Kullanıcılar şu veya bu nedenle önemli olabilecek Whatsapp yazışmaları veya alınan dosyaları uygulamadan silebiliyor. Ancak, Whatsapp uygulaması, hem iOS’ta hem Android’de silinen veriyi yedeklerden geri getirebilecek özelliğe sahip.

Mesajlarınızı nasıl kaybediyorsunuz?

  • Telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürdünüz
  • Yeni bir telefon aldınız ve eskisindeki veriyi sildiniz
  • Whatsapp’tan yanlışlıkla “Tüm sohbetleri sil” seçeneğine tıkladınız ve işlemi onayladınız
  • Telefonunuz çalındı veya kayboldu

Herşeyden önce tüm işlemlerden önce telefon yedeğinizi almayı unutmayın. Belki de sildiğiniz verinin başka bir kopyası hala telefonunuzdadır, veriyi daha önce bir başkası ile ve/veya farklı bir platformda paylaştınız mı? Arayın…

Whatsapp “Sohbet Yedeği” menüsü altında günlük, haftalık ve aylık olarak yedekleme seçenekleri sunuyor. Burada unutmamanız gereken, Whatsapp’ın iOS’ta yalnızca en güncel tek yedeği, Android’de ise son iki yedeği saklayabilidiği.

Eğer aktif ise, otomatik olarak alınan günlük yedekler kolaylıkla son yedeğinizden geri dönmenizi sağlayabilir. Haftalık yedeklerde ise en güncelleri kaybetme riski ile son 7 gün içindeki bir kısım veriyi kurtarabilirsiniz. Sonuç olarak, silinen Whatsapp mesajlarınızı kurtarabilmeniz için bilgisayarınızda veya Google Drive, iCloud gibi bulut servislerde bir yedeğe ihtiyacınız var.

Yedekleme özelliği kapalı ise?

Whatsapp yedekleme özelliği kapalı ise tüm verinin kaybedildiği düşünülebilir fakat durum öyle değil. Whatsapp daima sohbetlerin bir kopyasını da telefon hafızasında saklar. Yedek dosya, her gece 02:00’de otomatik olarak kopyalanır ve bu yedek dosya telefon hafızasında 7 gün saklanır. Bu yöntemle yalnızca son 7 günlük sohbetlerinizi geri getirmek mümkün, fakat gelmiş geçmiş tüm sohbetlerinizi kurtarmak mümkün olmamaktadır.

Whatsapp’ta silinen mesajları bulut servislerden geri getirme

  • Önce Android veya iPhone’nunuzdan Whatsapp uygulamasını kaldırın
  • Whatsapp’ı (AppStore veya Google Play’den) tekrar kurun ve telefon numaranızı kayıt edin
  • Bu aşamada size verilerinizi buluttaki yedekten (Google Drive veya iCloud) geri yüklemeyi isteyip istemediğinizi soracaktır. Geri yükleyin.
  • Bu işlem son yedekleme alınan tarih ve saatteki veriyi geri getirecektir. Yedekleme zamanından sonra gelen yeni mesajlar bu yöntemle geri getirilemez.

Silinen Whatsapp mesajlarını telefondaki yedekten geri getirme

Bu yöntem ile telefonunuzda saklanan yalnızca son 7 güne ait mesajlarınızı geri getirebilirsiniz ve sadece Android tabanlı telefonlarda geçerlidir, iOS’ta çalışmaz. (iOS kullanıcıları ayrıca kişisel bilgisayarlarındaki iTunes yedeklerine bakabilirler)

  • Telefonunuzun “Dosya Yöneticisi” uygulamasına gidin ve Whastapp -> Database klasörünü bulun. Bu klasör telefonunuzdaki en son Whatsapp yedeklerini içermektedir.
  • Son yedek dosyanızın üzerine yazılıp kayıp edilmemesi amacı ile msgstore.db.crypt12 isimli dosyayı seçin ve dosya adını msgstore_YEDEK.db.crypt12 olarak değiştirin.
  • Şimdi bir dizi msgstore-YYYY-AA-GG.1.db.crypt12 (Y=Yıl, A=Ay, G=Gün) formatında dosya göreceksiniz. Bunlar daha eski Whatsapp yedek dosyalarınızdır. Dosya ismindeki tarihe göre en güncel olanını seçin ve dosya adını msgstore.db.crypt12 olarak değiştirin
  • Şimdi her ihtimale karşı buluttaki yedeği de silmeniz gerekiyor. Bu işlem için Google Drive uygulama veya web sayfasındaki menüden “Yedeklemeler” alt menüsünü kullanabilirsiniz. (Bak: Google Drive ayrıntılı bilgi) Whatsapp yedeğini silin, bu işlemle telefonunuz bir önceki işlemde ismini değiştirdiğimiz kendi hafızasındaki yedek dosyayı kullanmak zorunda kalacaktır.
  • Son olarak Whatsapp uygulamasını kaldırın ve tekrar kurun. Kurulum sırasında size yedek dosyalardan geri yükleme yapmak isteyip istemediğiniz sorulacaktır.

Veri Kazıma Yöntemi

Bazı marka ve model telefonlarda yönetici hakları temin edildikten sonra (Android’lerde ‘rooting’, iOS’larda ‘jailbreak’ olarak bilinen işlemler) cihazdaki hafızanın tümüne –silinmiş verilerin tutulduğu hafızadaki kullanılmayan alan dahil– ulaşılabilir ve bu alandan ‘veri kazıma’ yöntemi ile –Whatsapp yedekleri ve özellikle alınan dosyalar dahil– dosyalar kısmen veya tamemen kurtarılabilir. Bu işlem sonucunda telefondaki tüm veriyi kaybetme riski olduğundan konusunda uzman kişilerce ve doğru yazılım/donanım kullanarak gerçekleştirilmelidir.

Telefonunuz tamir edilemeyecek şekilde bozulmuşsa

Bazı durumlarda, telefona bilgisayar aracılığı ile ulaşarak ve/veya hafıza çipinin sökülüp dışarıdan veri okutulması ile kaybolan Whatsapp ve diğer tüm veriye (fotoğraflar, videolari kişi listesi vb) ulaşmak mümkün olabilir. Bu işlemler, özel yazılım, donanım ve yetkinlik gerektirdiğinden ancak konusunda uzman ve yetkin Adli Bilişim veya Veri Kurtarma Uzmanları tarafından yapılmalıdır. Veri başarılı bir şekilde kurtarılsa dahi şifrelenmiş olabilir, bu durumda şifrelemenin çözümlenmesi için farklı yöntemler kullanmak gerekecektir.

NOT: Bu yazıda verilen bilgiler tavsiye niteliğindedir. Anlatılan yöntemlerin yanlış uygulanması cihazınız ve içeriğindeki veri için birçok tehlikeyi ve riski barındırabilir, cihazınız çalışmaz hale gelebilir veya tüm veri kaybedilebilir. Lütfen yöntemleri uygulamadan önce yedeklerinizi alınız ve konunun uzmanına danışınız.